NOS NieuwsAangepast

Brussel klaar voor troonswisseling

In Brussel is de hele dag gewerkt aan de voorbereiding van de troonswisseling van morgenochtend. Prins Filip is met prinses Mathilde al even in het parlement geweest om zich voor te bereiden op de eedaflegging.

Na een kerkdienst in de kathedraal van Brussel tekent koning Albert morgen rond 10:30 uur de akte van troonsafstand. Om 12.00 uur legt Filip de eed af als zevende koning van België. Hij doet dat in het Nederlands, Frans en Duits. Hoge buitenlandse gasten zijn er niet bij.

Om 13.00 uur volgt de balkonscène. Ook de vier kinderen van Filip en Mathilde zullen daarbij zijn. Het balkon van het paleis is vanmiddag versierd met bloemen. Verwacht wordt dat zo'n 500.000 mensen naar Brussel komen om de nieuwe koning te zien.

Vuurwerk

Elders in Brussel op het Luxemburgplein is het hele programma morgen op grote schermen te volgen. Dat gebeurt zonder commentaar, waarmee de taalkwestie - de keuze tussen Frans of Nederlands - wordt omzeild.

Aan het einde van de middag is er een groot militair en burgerlijk defilé en de dag eindigt met een feest en vuurwerk op het Paleizenplein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl