NOS NieuwsAangepast

Grou wint eerste dag skûtsjesilen

Grou heeft vanmiddag de eerste dag van het SKS-skûtsjesilen gewonnen. Het was voor de bemanning van het skûtsje 'It Doarp Grou' een overwinning op het thuiswater. Vanmiddag ging het zeilkampioenschap van start.

De komende twee weken gaan de zeilvrachtschepen de strijd met elkaar aan op de Friese wateren. De schippers van de veertien skûtsjes hebben geluk met het goede zeilweer.

Skûtsjes zijn platbodems die rond de eeuwwisseling werden gebruikt om turf, mest en andere vrachten tot bij de boerderijen te brengen. De schepen werden ook wel eens voor wedstrijdjes ingezet, zodat de schipper wat extra geld kon verdienen. De huisraad werd dan op de wal gezet en het zeilen kon beginnen.

Omrop Fryslân

In 1945 werd het eerste SKS-kampioenschap gehouden. Dit jaar is het de 69ste editie van het skûtsjesilen. De afgelopen twee jaar won schipper Douwe Visser uit Sneek met het skûtsje de Sneker Pan. Ook Pieter Brouwer uit Heerenveen valt vaak in de prijzen.

Omrop Fryslân pakt de komende weken groots uit. De regionale omroep heeft een drijvende tv- en radiostudio, de zendwagens staan op vrachtschip De Batavier in Grou en de presentatie wordt vanaf het water gedaan. De Friezen volgen het Skûtsjesilen massaal, vooral via de radio. De omroep schat dat zeker 70 procent van alle Friezen naar de verslagen luistert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl