NOS NieuwsAangepast

Rutte: eilanden mogen weg

Caribische eilanden die het Koninkrijk der Nederlanden willen verlaten, mogen direct weg. Premier Rutte heeft dat tijdens zijn werkbezoek aan de Antillen gezegd.

Volgens Rutte reageerden de eilanden verbaasd toen hij met zijn aanbod kwam. "Ik zei: als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat," aldus Rutte.

Financiële steun

Rutte hoopt met zijn opmerking te voorkomen dat de eilanden opnieuw bij Nederland aankloppen voor financiële steun. Hij wil zich houden aan de afspraken die in 2010 zijn gemaakt.

Opnieuw onderhandelen is geen optie, zegt Rutte in De Telegraaf. Een breuk met het koninkrijk is het enige waar de eilanden bij hem nog mee aan mogen komen. "Ik geef nul ruimte voor een ander debat."

Pechtold

Zes eilanden in het Caribisch gebied maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben een autonome status. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn bijzondere Nederlandse gemeenten.

D66-leider Pechtold vindt dat Rutte met zijn opmerkingen een populistische toon aanslaat. Wat hij zegt is voor een historicus ongepast en voor een premier weinig diplomatiek, aldus Pechtold tegen de NOS. Nederland heeft een geschiedenis van 400 jaar met de eilanden, dus een premier moet zorgvuldig formuleren, vindt Pechtold. "Stel dat hij dit over Limburg had gezegd. Dan was het huis te klein geweest.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl