NOS NieuwsAangepast

Run op opleidingen verpleegkunde

Het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor de opleiding verpleegkunde aan de hogeschool is veel groter dan vorig jaar. Dat zegt het Landelijke Opleidingenoverleg Verpleegkunde, het LOOV. Alle 17 opleidingen hbo-verpleegkunde maken deel uit van het overleg.

Volgens hun cijfers willen in september ruim 2000 studenten meer aan een opleiding verpleegkunde beginnen dan afgelopen jaar. Zo hebben zich bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde zo'n 480 studenten ingeschreven. Dat zijn er zo'n 150 meer dan vorig jaar.

Loting

Ook de Hogeschool Utrecht ziet een duidelijke toename. Voor de opleiding hebben zich 620 studenten aangemeld, 320 meer dan vorig jaar. Hogeschool Saxion heeft vestigingen in Enschede en Deventer en rekent op 150 aanmeldingen meer dan vorig jaar.

Om de instroom te beperken voeren Hogeschool Saxion, Avans Hogeschool, Hogeschool Windesheim en Hogeschool Arnhem en Nijmegen volgend jaar een loting in. Andere hogescholen zoals Amsterdam, InHolland en Utrecht denken er sterk over na. Alleen de Hanzehogeschool Groningen kent op dit moment al een loting voor Verpleegkunde.

Malaise

Volgens de hogescholen is de economische malaise een mogelijke oorzaak van de toename. "In tijden van crisis lijkt het of een opleiding in de gezondheidszorg garantie staat voor een baan," zegt een persvoorlichter van de Hogeschool InHolland.

Een student verpleegkunde moet gedurende de studie minimaal 2300 uur stage lopen. Dat is wettelijk vastgelegd. Met de hoge instroom wordt het voor hogescholen moeilijker om kwalitatief goede stages aan te bieden. Hans Aerts, van het dagelijks bestuur van het LOOV: "Het lukt me straks misschien wel om iemand in een verpleeghuis te plaatsen, maar daar zijn minder rolmodellen op hbo-niveau. De bezuinigingen in de gezondheidszorg leiden ertoe dat het vinden van goede stages ingewikkelder wordt."

Rooster

De Hogeschool van Amsterdam moet voor zo'n 560 studenten stages regelen in september, 185 meer dan vorig jaar. "We hebben extra docenten en lokalen geregeld. De stages zijn wel een zorg, we hebben altijd nauw contact met het AMC, maar het kost nu wel veel extra moeite en we willen niet op de kwaliteit afdingen. Het rooster voor de studenten hebben we zo aanpast dat we de stages verderop in het jaar plannen. Dat maakt dat we extra tijd hebben."

In augustus overlegt het Landelijke Opleidingenoverleg Verpleegkunde met staatssecretaris van Rijn en het werkveld over de problematiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl