NOS VoetbalAangepast

Groots afscheid Van Bommel

In een team van oud-ploeggenoten heeft Mark van Bommel met een wedstrijd tegen het nieuwe PSV afscheid genomen van twintig jaar profvoetbal.

Het werd een mooie avond in het uitverkochte Philips Stadion, waar de luidruchtige supporters oude sentimenten ophaalden en de hoop uitspraken dat het komende seizoen beter voorloopt dan het voorgaande.

Aan het einde van een zwoele Open Dag van PSV draaide het even niet om de vele nieuwe gezichten bij de club uit Eindhoven. Zij verbleekten, in elk geval voor even, bij Van Bommel. De 'King van Philips' volgens de makers van een megagroot spandoek.

Team Bommel

De 79-voudig international had een team geformeerd van oud-ploeggenoten bij PSV, AC Milan, Bayern München en het Nederlands elftal. Team Bommel startte met Zlatan Ibrahimovic, Arjen Robben, Frank Ribéry, Thomas Müller en Wesley Sneijder.

Gelukkig voor PSV waren doelman Ronald Waterreus en verdedigers als Jaap Stam en Giovanni van Bronckhorst al langer met pensioen dan de hoofdrolspeler van de avond.

Mede daardoor had het er zelfs even van weg dat het afscheid van Van Bommel het karakter kreeg van het laatste duel van Johan Cruijff, die met Ajax in 1978 met 8-0 onderuit ging tegen Bayern München. Want Team Bommel keek binnen acht minuten tegen een achterstand van 2-0 aan.

Maher nieuwe nummer 6

Adam Maher, de nieuwe nummer 6 van PSV, opende de score, Memphis Depay verdubbelde de voorsprong. Dat Van Bommel nog steeds niet tegen zijn verlies kan, bleek maar weer toen hij even na de 2-0 zijn opvolger Maher tegen de grond werkte. Hij was er even later als eerste bij om zijn ploeggenoot Arjen Robben met de 2-1 te feliciteren.

PSV geloofde het allemaal wel, zeker toen de sterspelers van Team Bommel na een half uur het veld verlieten. Het publiek vermaakte zich vervolgens met invaller Heurelho Gomes, die direct onder luid gejuich vier keer de lat aantikte. Zoals hij dat altijd deed als hij met PSV een veld betrad.

Ook Mateja Kezman en Luc Nilis konden op veel bijval rekenen. Phillip Cocu, de nieuwe hoofdtrainer van PSV, speelde de laatste twintig minuten eveneens nog mee met Team Van Bommel, waar de hoofdrolspeler zoals het hoort bij afscheidswedstrijden de laatste treffer voor zijn rekening mocht nemen (4-3).

Van Bommel nam uiteindelijk met een kleine nederlaag afscheid, maar hij verliet als een held onder oorverdovend applaus het speelveld.

Het: "la la la la Mark van Bommel" klonk nog minuten na. Zo'n afscheid is niet veel voetballers gegeven...

Team Bommel

Doel: Ronald Waterreus, Heurelho Gomes, Patrick Lodewijks.

Verdediging: Gregory van der Wiel, Jaap Stam, Giovanni van Bronckhorst, Holger Badstuber, Wilfred Bouma.

Middenveld: Wesley Sneijder, Johann Vogel, Mark van Bommel, Torsten Frings, John de Jong.

Aanval: Luc Nilis, Roy Makaay, Zlatan Ibrahimovic, Franck Ribéry, Mateja Kezman, Dirk Kuyt, Arnold Bruggink, Marc Overmars, Arjen Robben, Thomas Müller

Coaches: Fred Rutten en Bert van Marwijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl