NOS SchaatsenAangepast

KNSB moet snel ijsbaan kiezen

De schaatsbond KNSB en NOC*NSF moeten binnen vijf dagen bekendmaken waar het nieuwe nationale schaatscentrum komt. Dat heeft de rechter in Utrecht in een kort geding bepaald.

De KNSB en NOC*NSF hadden de beslissing eerder uitgesteld tot september, maar volgens de rechter is dat onvoldoende onderbouwd. Daarom moeten de bonden de voorlopige gunning binnen vijf dagen bekendmaken. Doen ze dat niet, dan volgt een dwangsom van maximaal 500.000 euro.

Commotie

Oorspronkelijk zou er in mei een keuze uit de plannen van Almere, Heerenveen en Zoetermeer worden gemaakt. In mei lekte een rapport uit waarin geadviseerd werd het nieuwe schaatsmekka in Almere te laten bouwen. De Icedôme versloeg daarmee concurrenten TranSportium in Zoetermeer en Thialf in Heerenveen.

De Friezen begonnen daarop een media-offensief met steun van topsporters als Sven Kramer en Epke Zonderland. De protesten waren aanleiding voor de KNSB om de definitieve keuze uit te stellen tot na de zomer.

Meer onderzoek

De schaatsbond vond meer onderzoek naar de financiële soliditeit van de drie partijen nodig. Icedôme Almere was het daar niet mee eens, en eiste in het kort geding als topsportlocatie aangewezen te worden.

Thialf bepleitte, net als de KNSB, dat het uitgelekte adviesrapport juist niet als basis van een gunning kan dienen en dat meer onderzoek noodzakelijk is.

Reacties

De KNSB en NOC*NSF zijn teleurgesteld. "We respecteren en accepteren deze uitspraak en zetten de procedure daarom nu voort. Binnenkort volgt dan ook de voorlopige gunning." Volgens KNSB-voorzitter Doekle Terpstra beschikt de bond door de uitspraak over onvoldoende informatie om een zorgvuldig besluit te nemen.

De woordvoerder van De Icedôme, Folkert Buiter, is blij met de uitspraak. "Dit is conform de regels. Wij staan klaar om met de KNSB en NOC*NSF aan de slag te gaan."

De provincie Friesland vindt het jammer dat de rechter niet op inhoudelijke punten tot de uitspraak is gekomen. De ontwikkeling van het nieuwe Thialfstadion in Heerenveen gaat gewoon door. Wat de provincie betreft, moet de KNSB besluiten geen besluit te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl