NOS NieuwsAangepast

Kosten asbest Utrecht 9 miljoen

De asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft bijna 9 miljoen euro gekost. Dat meldt woningcorporatie Mitros.

De kosten bestaan onder meer uit het schoonmaken van woningen, hotelovernachtingen voor mensen die hun huis uit moesten, onderzoeken en laboratoriumtesten, onkosten- en schadevergoedingen, de huur en inrichting van tijdelijke logeerwoningen en beveiliging van de buurt. In totaal gaat het om 8,9 miljoen euro.

Jaar geleden

Dit weekeinde is het een jaar geleden dat ruim 300 mensen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland hun woningen moesten verlaten vanwege de aanwezigheid van asbest. Dat kwam vrij tijdens renovatiewerkzaamheden.

De meerderheid van de bewoners kon na twee weken terug naar huis. Bijna 50 gezinnen verbleven zeven tot negen maanden in een logeerwoning, omdat hun huis nog moest worden schoongemaakt. Twee gezinnen wilden niet terug naar Kanaleneiland en zijn verhuisd naar een andere Utrechtse wijk.

Logeerwoningen

Woningcorporatie Mitros heeft tot nu toe ongeveer een ton uitgekeerd aan schadevergoedingen. Veel bewoners moesten na de asbestbesmetting hun meubilair, kleding of vloerbedekking vervangen. Het gaat om zo'n 215 claims.

Mitros zegt te hebben geleerd van de hele kwestie. "Een belangrijke les is bijvoorbeeld dat we de renovatie van de resterende flats in de buurt nu drastisch anders doen." Zo pakt de corporatie nu minder woningen tegelijkertijd aan. Verder mogen bewoners tijdens de werkzaamheden niet in hun huis blijven wonen, maar worden ze ondergebracht in logeerwoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl