NOS NieuwsAangepast

Bijna 150 nieuwe mazelenpatiënten

De afgelopen week zijn er 145 geregistreerde gevallen van de mazelen bij gekomen. Vijf kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het totaal aantal geregistreerde besmettingsgevallen ligt nu op 466.

Volgens RIVM-directeur Coutinho passen de nieuwe cijfers bij de ontwikkeling van een epidemie. Er is volgens hem dan ook geen reden voor extra ongerustheid.

Coutinho verwacht dat het aantal besmettingsgevallen tot het najaar verder zal oplopen. Wel voorziet hij voor de komende weken een tijdelijke afvlakking in verband met de schoolvakanties.

Reformatorisch gezindten

De nieuwe besmettingsgevallen zijn vrijwel allemaal gemeld in gemeenten met veel reformatorisch gezinde inwoners. Uit geloofsoverwegingen laten zij hun kinderen vaak niet vaccineren.

Het RIVM constateert onder de nieuwe besmettingsgevallen geen opvallend verontrustende zaken. De epidemie treft vooral kinderen in de leeftijdscategorie 4-12 jaar. Er zijn ook gevallen gemeld in de leeftijdscategorie 13-18 jaar.

Bij het RIVM zijn inmiddels vijftig gevallen van rodehond bekend. Coutinho benadrukt dat rodehond voor kleine kinderen "een onschuldige vlekjesziekte" is. Besmetting vormt met name een gevaar voor zwangere vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl