De werkloosheid in Nederland is in de maand juni verder opgelopen. Er kwamen 16.000 werklozen bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er meer dan 500 per dag.

In totaal zijn er nu 675.000 werklozen geregistreerd in Nederland. Dat is 8,5 procent van de beroepsbevolking. In mei was het percentage 8,3.

In een half jaar tijd kwamen er ruim 100.000 werklozen bij. De werkloosheid groeit nu wel minder hard dan begin dit jaar.

45-plussers

Het aantal WW-uitkeringen steeg ook, met 12 procent in het afgelopen half jaar. In juni waren er 382.000 WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen stijgt minder hard dan het aantal werklozen, omdat ook veel jongeren zonder baan zitten. Zij hebben vaak geen recht op WW.

Vooral 45-plussers raakten hun baan kwijt. Er zitten nu 13 procent meer mensen van 45 jaar en ouder thuis met een uitkering dan een half jaar geleden.

Het consumentenvertrouwen is verder gedaald. Vorige maand daalde het vertrouwen van burgers in de economie en hun eigen portemonnee ook al, nadat het drie maanden op rij juist iets toegenomen was.

STER reclame