NOS NieuwsAangepast

23 kinderen India dood na gratis schoolmaaltijd

23 kinderen zijn in de Indiase deelstaat Bihar overleden na het eten van een gratis schoolmaaltijd. Dertig kinderen liggen in het ziekenhuis, van wie enkelen in kritieke toestand. Ook de kok is opgenomen met gezondheidsklachten.

De rijstmaaltijd bevatte sporen van fosfor, dat vermoedelijk afkomstig is van insecticiden. Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester zijn er vaker voedselvergiftigingen in Bihar: "Er wordt veel gefraudeerd met het geld dat bedoeld is voor de maaltijden. Dat gaat ten koste van de kwaliteit."

Voedselprogramma

India heeft het grootste schoolvoedselprogramma ter wereld: volgens de regering krijgen zo'n 120 miljoen kinderen tussen de middag een maaltijd. In arme regio's als Bihar zijn ze een manier om meer kinderen naar school te krijgen.

De maaltijden zijn dus wel vaak van slechte kwaliteit. Waagmeester: "De overheid deelt dan wel voedsel uit, omdat je mensen nu eenmaal niet kan laten verhongeren. Maar het is dan van de allergoedkoopste kwaliteit. Dit soort drama's is het ware gezicht van de armoede in India."

De autoriteiten hebben een diepgravend onderzoek aangekondigd. De verantwoordelijke minister heeft alle getroffen families een schadevergoeding van 2500 euro beloofd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl