De aanwijzingen dat de uit de Kunsthal gestolen schilderijen zijn verbrand, worden steeds sterker. In as die gevonden is in het huis van de moeder van de hoofdverdachte in Roemenië zijn resten van verf en spijkers gevonden.

Dat er verf en oude spijkers zijn gevonden in de as van een potkachel, blijkt uit het dossier van het Roemeense onderzoeksteam in de zaak, dat is uitgelekt. De verf en de ijzeren nagels wordt nu in een laboratorium onderzocht.

Volgens NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs is het zeker niet onwaarschijnlijk dat de schilderijen zijn verbrand, maar staat het niet met 100 procent vast.

Nog niet afgerond

De Nederlandse justitie zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het lot van de zeven schilderijen die in oktober vorig jaar werden gestolen. Het OM heeft van het onderzoeksteam in Roemenië vandaag te horen gekregen dat het onderzoek nog niet is afgerond.

Het Roemeense onderzoeksteam was aan het begin van de avond niet bereikbaar voor commentaar. Eerder op de dag zei het team dat de analyse van de as nog niet is afgerond.

Vluchtauto

De schilderijen van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin hebben een geschatte waarde van 18 miljoen euro.

Uit het Roemeens dossier blijkt verder dat de dieven klungelig te werk zijn gegaan. Ze zouden eerst hebben geprobeerd het Natuurhistorisch Museum binnen te gaan, naast de Kunsthal in Rotterdam. Verder stond de afgesproken vluchtauto niet klaar.

STER reclame