NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde Nederlanders: doe iets!

De in Jemen ontvoerde Nederlanders Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen vrezen voor hun leven als de Nederlandse regering en de ambassade niet snel handelen. In een videoboodschap op internet zegt het echtpaar dat ze nog tien dagen de tijd hebben, anders worden ze doodgeschoten.

"Wij hebben een groot probleem", zegt Spiegel. "We hebben in het begin de ambassadeur gesproken en we hebben hem uitgelegd wat de voorwaarden zijn om hier uit te komen. Tot nu toe is er niets gebeurd, is er geen beweging geweest." Berendsen: "We zijn heel, heel, heel erg bang. Er moet echt een oplossing komen."

Oproep

Wie achter de ontvoering zit, is niet bekend. Ook is onduidelijk wanneer de video is gemaakt. De video is op 13 juli geplaatst op YouTube en werd verder verspreid via Facebook.

Het stel roept alle Nederlanders op om de regering en ambassade onder druk te zetten. "Familie, media, Nederlanders, doe iets", zegt Spiegel, in tranen. "Wij moeten hier uit zien te komen en op deze manier komen we hier niet uit. We zitten hier forever als we niet over tien dagen sowieso dood zijn. Dus, doe iets met zijn allen, doe iets!"

Reactie minister

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken benadrukt op Facebook dat ontvoeringen "onze volledige aandacht hebben". "Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen", schrijft hij.

Zijn ministerie zegt dat het de beelden kent en dat er contact is met de familie van de ontvoerde Nederlanders. Het departement vraagt aan de media om in het belang van de veiligheid van de twee terughoudend te zijn in hun berichtgeving.

Correspondent

Spiegel en Berendsen werden begin vorige maand ontvoerd in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Spiegel werkt in Jemen als correspondent voor de NOS, NRC Handelsblad, Elsevier en de Wereldomroep.

"De NOS is heel bezorgd om Judith en haar man", zegt waarnemend hoofdredacteur Giselle van Cann in een reactie. "Het is een schok om hen te zien op dat filmpje, vooral ook voor de familie natuurlijk. Wij staan in contact met de familie, met Buitenlandse Zaken en we doen samen met de andere werkgevers van Judith wat we kunnen om bij te dragen aan een goede afloop.'"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl