NOS NieuwsAangepast

Eerste baby kost 17% inkomen

CBS

Volgens het Nibud geven ouders - als ze meer verdienen - ook meer uit aan spullen voor de baby. Maar gemiddeld blijft het 17 procent. Vaste uitgaven zijn bijvoorbeeld kleding (100 euro), babykamer (260 euro), een box (140 euro), een buggy (100 euro) en een commode (120 euro). Aan luiers berekent het Nibud 25 euro per maand.

Veroveren

Ook winkelketen Prénatal merkt dat het aantal baby's afneemt, maar een woordvoerder zegt wel dat de invloed van de economische crisis ernstiger is. "De markt in niet makkelijk. D'r komen gewoon minder mensen in de winkel, dat zie je duidelijk. Mensen gaan sowieso minder naar de stad om te winkelen, dan komen ze ook niet in de verleiding dingen te kopen."

Volgens marktonderzoeker Locatus is het aantal babywoonwinkels de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. "Maar die daling is al lange tijd aan de gang. In 2003 waren er nog 401, nu 270. Dat komt ook doordat andere winkels als Ikea en WoonXL een deel van de markt veroveren", aldus een woordvoerder. Grote babyketens zijn Prénatal, BabyDump en Babypark.

Tweedehands

Marktplaats ziet op internet in alle baby gerelateerde rubrieken (babykleding, kinderwagens, speelgoed, inrichting etc.) een stijging van vraag en aanbod. "Als we 2013 vergelijken met 2012, dan zien we een stijging van ongeveer 10 procent in alle baby gerelateerde rubrieken. Een daling zien we in babywiegjes en ledikanten (13 procent) en babybenodigdheden voor tweelingen en meerlingen (19 procent).

"Mensen lijken steeds meer waardebewust van de spullen die ze al hebben. Een product wat jij niet meer nodig hebt, kan voor een ander nog steeds veel waarde hebben. Steeds meer mensen worden dan ook niet alleen koper maar ook verkoper, en andersom", aldus Marktplaats. "Waar het van oudsher normaal is om bijvoorbeeld een gebruikte auto te kopen, is het tegenwoordig ook volledig geaccepteerd om een enorme variëteit aan spullen tweedehands te kopen."

Hergebruik

"Van kindermeubels tot kinderkleding. Mensen zijn zich bewust van de voordelen van hergebruik. Mensen krijgen een kind, en kopen vervolgens een kinderwagen, kinderbed en kinderkleding via Marktplaats. Het taboe rond tweedehands is volledig verdwenen."

Eerder vandaag werd bekend dat het aantal geboorten in Nederland nu bijna net zo laag is als in de eerste helft van de jaren 80. Het CBS heeft becijferd dat het aantal geboorten in de periode juni 2012 tot en met mei van dit jaar uitkwam op 172.000. Het laagste aantal geboorten sinds de jaren 50 werd gemeten in 1983, met 170.000 geboorten.

Crisis

De laatste drie jaar daalt het aantal geboorten in Nederland steeds. De daling heeft volgens het CBS vermoedelijk te maken met de aanhoudende economische crisis. Het aantal vruchtbare vrouwen bleef vrijwel gelijk.

Vooral vrouwen rond de 30 jaar stellen het krijgen van een kind uit. Bij vrouwen achterin de 30 is het aantal bevallingen ongeveer gelijk gebleven. Die willen het krijgen van kinderen niet uitstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl