NOS NieuwsAangepast

Politicus bungelt na apen-'grap'

Door correspondent Rop Zoutberg

Het lijkt er nog niet op dat Roberto Calderoli opstapt als vice-voorzitter van de Italiaanse Senaat. Maar de druk wordt wel groter nadat hij de eerste zwarte minister van het land had vergeleken met een orang-oetan. Calderoli heeft zijn excuses aangeboden en erbij gezegd dat hij nu eenmaal voortdurend politici met dieren vergelijkt.

Volgens premier Letta is een grens bereikt en zijn de uitspraken van Calderoli ontoelaatbaar. Ook president Napolitano veroordeelde zijn uitlatingen.

Calderoli deed zijn uitspraken afgelopen weekend tegenover een zaal met 1500 mensen. Hij vertelde dat hij op internet foto's van de regering-Letta voorbij zag komen en toen aan dieren moest denken. "Ik hou van dieren, zoals wel bekend is. Vooral van wolven en beren. Maar als ik minister Kyenge zie, dan zie ik een orang-oetan." Later zei hij ook nog dat ze misschien beter minister "in haar eigen land" kon worden.

Racistische aanvallen

Cecile Kyenge trad dit voorjaar aan als minister van Integratie in de regering van premier Enrico Letta. Ze is de eerste zwarte minister uit de Italiaanse geschiedenis. Kyenge, die afkomstig is uit de Democratische Republiek Congo maar de Italiaanse nationaliteit heeft, was al eerder doelwit van racistische aanvallen.

Volgens politici van de Lega Nord probeert Kyenge "Afrikaanse stammenpolitiek" te introduceren. Vooral voorstellen om buitenlandse jongeren die in Italië zijn geboren sneller de Italiaanse nationaliteit te geven, zorgen voor kritiek.

Na een incident in Genua waarbij een meisje werd aangerand schreef een lokale vertegenwoordiger van Lega Nord op Facebook dat Kyenge ook verkracht moest worden. "Zodat ze zelf weet hoe dat voelt."

Ongelukkige grappen

In een interview met de krant La Repubblica zegt Calderoli, ook lid van de Lega Nord, dat hij inziet dat hij een ongelukkige opmerking maakte. Hij verontschuldigde zich bij de minister en ziet het verder als zijn manier van grappen maken. "Ik bekijk mensen nu eenmaal als dieren. Als ik premier Letta zie, moet ik denken aan een reiger. De vice-premier is een kikker. Anderen zie ik als honden of ganzen."

Het is niet de eerste keer dat Calderoli een ongelukkige 'grap' maakt. Als minister moest hij in 2006 opstappen toen hij met een T-shirt van de profeet Mohammed op televisie verscheen tijdens rellen bij de Italiaanse ambassade in Libië.

Tijdens het WK voetbal van dat jaar verweet hij Frankrijk alleen "negers, moslims en communisten" op te stellen. In 2007 stelde Calderoli voor een varkensdag te organiseren uit protest tegen de bouw van een moskee in Bologna.

De premier dringt dus aan op zijn vertrek, maar Calderoli denkt niet aan opstappen. "Ik ben gekozen door het volk, en zo ook gekozen als vice-voorzitter van de Senaat." En in een verwijzing naar minister Kyenge: "Hoe zit het eigenlijk met haar? Is zij ook gekozen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl