NOS NieuwsAangepast

Hitler als superheld in Thailand

Een universiteit in Bangkok heeft excuus aangeboden voor een groot geschilderd doek met Adolf Hitler als superheld. Het doek had de woede gewekt van onder meer het Simon Wiesenthalcentrum in Wenen.

De schildering was gemaakt door eerstejaars, die studenten feliciteerden met hun afstuderen aan de faculteit Toegepaste Kunst. Onder de titel 'Gefeleciteerd' stond Hitler afgebeeld samen met helden als Batman, Captain America, de Hulk en Iron Man.

Het doek hing er een paar dagen en trok veel aandacht. Voorbijgangers lieten zich voor de afbeelding fotograferen, waarbij sommigen de Hitlergroet brachten.

Weerzinwekkend

Een rabbijn van het Wiesenthalcentrum noemde de schildering weerzinwekkend en zei dat het schandalig is dat de Chulalongkorn-universiteit er niet tegen was opgetreden. De leider van de faculteit biedt in een verklaring excuus aan en zegt dat onwetende jonge studenten zich niet hebben gerealiseerd hoe kwetsend de afbeelding van Hitler als held kan zijn.

Hitler is in Thailand voor veel jongeren een soort cultfiguur. Er ontstond eerder commotie over provocerende afbeeldingen van de nazileider op T-shirts als Teletubbie, Ronald McDonald of pandabeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl