NOS NieuwsAangepast

Slotakkoord Radio Filharmonie

Met een laatste concert in het Concertgebouw in Amsterdam is vanmiddag het doek gevallen voor de Radio Kamer Filharmonie. Het orkest wordt opgeheven als gevolg van het cultuurbeleid van het kabinet-Rutte 1.

Het orkest ging op 27 augustus 2005 van start. Dirigent van het allereerste uur was Frans Brüggen. Vanmiddag bij het afscheidsconcert stond hij opnieuw voor de Radio Kamer Filharmonie. Samen met Masaaki Suzuki dirigeerde Brüggen het 60-man tellende orkest tijdens het slotoptreden.

Unicum

De helft van de musici is ontslagen. De anderen vinden elders werk, onder andere bij het Radio Filharmonisch Orkest. Aanvankelijk zou het gehele Muziekcentrum van de Omroep worden opgeheven, maar door acties en protesten is dat voorkomen.

Wel is het budget voor het Muziekcentrum met ruim de helft teruggebracht en is besloten de Radio Kamer Filharmonie in zijn geheel op te heffen. Dat een heel orkest verdwijnt en niet fuseert met een ander muziekgezelschap is een unicum. De laatste acht jaar is dat niet gebeurd. Het Radio Kamer Orkest was in 2005 het laatste.

Moeilijk

Eén van de ontslagen musici is fagottist Annet Karsten. "Ik speel sinds 2005 bij de Radio Kamer Filharmonie en daarvoor speelde ik bij het Radio Kamer Orkest. Ik ben er dus al heel lang bij. Ik word ontslagen, wil zeker verder spelen, maar dat zal moeilijk worden."

Ze denkt dat de weinige vacatures die er zijn worden opgevuld door jongere mensen. Karsten zal zich in de toekomst vooral richten op muziekeducatie in het basisonderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl