NOS WielrennenAangepast

Froome wint op Ventoux

Chris Froome heeft met een geslaagde aanval op de Mont Ventoux zijn leidende positie in de Tour de France verstevigd. Hij won de vijftiende etappe en zette onder anderen Bauke Mollema op grotere achterstand. Mollema liet het verschil niet te veel oplopen en behield de tweede plaats.

Om 10.45 uur gingen de 181 overgebleven renners op weg voor de langste etappe (242,5 kilometer) in de Tour. In het begin van de vijftiende rit moest het peloton een paar heuvels over, maar de echte beproeving zou zich pas aandienen na 222 kilometer, met de beklimming van de Mont Ventoux.

Na het tweede colletje (top na 28 kilometer) ontstond er een kopgroep van tien man met Wout Poels, Sylvain Chavanel, Daryl Impey, Christophe Riblon, Peter Sagan, Julien El Farès, Pierrick Fedrigo, Markel Irizar, Alberto Losada en Jérémy Roy.

Pierre Rolland, drager van de bolletjestrui, en Marcus Burghardt zagen wel perspectief in dat kopgroepje en probeerden kilometerslang aansluiting te vinden. Ze naderden de tien op kop tot op 0.15, maar na 100 kilometer koers gaven zij er toch maar de brui aan.

Europcar, Movistar trekken de kar

Toen Rolland het voor gezien hield nam zijn ploeg Europcar de regie over aan de kop van het peloton. De marge van de negen koplopers (El Fares was voorin afgehaakt) liep daarna gestaag terug.

En daarna deed ook Movistar, ten behoeve van Alejandro Valverde en Nairo Quintana, een duit in het zakje aan de kop van de karavaan. De koplopers bereikten nog wel met lichte voorsprong de voet van de Mont Ventoux

Chavanel begon in Bédoin als eerste aan de Kale Berg, een 20,8 kilometer lange klim met de steilste stukken tussen kilometer vijf en veertien en net voor de finishlijn en met een gemiddelde stijging van 7,5 procent. Een kleine twee minuten later draaide het pak de col (HC) op bij 30 graden Celsius.

Chavanel, Poels en de anderen werden al snel opgeraapt door het peloton en met nog tien kilometer te gaan sprong Nieve weg.

Nieve raapte nog wat aanvallers op en kreeg op zeven kilometer van de top gezelschap van de Colombiaanse klimmer Quintana. Min of meer tegelijkertijd versnelde Chris Froome en Alberto Contador kon hem niet bijbenen, net zo min als het Belkin-duo Mollema en Laurens ten Dam, Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde en Roman Kreuziger.

Froome passeerde Mikel Nieve en achterhaalde Quintana, maar die liet zich niet zo rap aan de kant zetten. Er volgde een fraai gevecht om de dagzege tussen de ietwat vermoeid ogende Froome en de soepeltjes pedalerende Colombiaan van Movistar, die vooraf gezien werd als topfavoriet.

Froome eerste man op 'de maan'

Maar schijn bedriegt, zo bleek, want kort voor de vlag van de slotkilometer had Quintana geen antwoord meer op weer een versnelling van de Sky-troef, die al snel een gat van honderd meter sloeg.

Froome kwam juichend binnen, terwijl de andere klassementsrenners zich nog een weg aan het banen waren door het barre maanlandschap. Zo ook het Belkin-koppel Mollema en Ten Dam, dat nog keurig binnen de toptien eindigde.

Mollema had het zwaar in de slotfase, maar verbeet de pijn en werd achtste op slechts zes seconden van rivaal Alberto Contador. Daardoor bleef Mollema tweede in het klassement, net voor Contador. Ten Dam werd negende en bleef vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl