NOS NieuwsAangepast

Rutte begint werkbezoek op Aruba

Door correspondent Dick Drayer

Premier Rutte is bezig met zijn achtdaagse werkbezoek aan de Antilliaanse eilanden. Hij kwam gistermiddag aan op Aruba samen met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Het bezoek is vooral bedoeld om de economische banden te verbeteren en kennis te maken met het Caribische deel van het koninkrijk.

Op Aruba spreekt de premier met zijn ambtsgenoot Mike Eman. Op de agenda staat het aanstaande bezoek van de koninklijke familie, de aanstaande koninkrijksconferentie en de plannen van Aruba om een handelsknooppunt te worden tussen Nederland en Latijns-Amerika.

Er wordt ook gesproken over de overheidsfinanciën van Aruba. Het eiland heeft een schuld van 1,3 miljard euro, iets meer dan 70 procent van het bruto nationaal product.

Mogelijk demonstraties

Morgen gaat de delegatie naar Curaçao. Daar overlegt premier Rutte met premier Ivar Asjes, de ministerraad en het parlement. Ook dan zal het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de agenda staan.

Op Bonaire, waar Rutte woensdag aankomt, wordt met spanning naar zijn bezoek uitgekeken. Het eiland verkeert in een bestuurscrisis, waarbij ook Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte is betrokken. Mogelijk zal een deel van de bevolking demonstreren bij het bezoek met de eis aan Rutte om in te grijpen.

Sint Maarten is het zorgenkindje van Nederland. In een grote omkoopaffaire, waarbij mogelijk ook ministers en parlementariërs zijn betrokken, heeft Rutte geëist dat de onderste steen bovenkomt. Ook zijn er problemen met de veiligheidsdienst op het eiland. Die zou met geld hebben gesjoemeld van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl