NOS NieuwsAangepast

CDA: versimpel regels kredietunie

Het toezicht van De Nederlandsche Bank op kleine kredietunies moet worden versoepeld. Dat schrijft het CDA-Kamerlid Van Hijum in een initiatiefnota.

In een kredietunie werken bedrijven per sector of regio samen. Ze stoppen geld in een pot en kunnen zo leningen verstrekken aan een ondernemer. In Nederland komen zulke unies bijna niet voor. Dat komt volgens het CDA door de ingewikkelde regels om er een op te richten.

Noodzakelijk

In tijden van crisis zijn kredietunies volgens Van Hijum noodzakelijk. "Het is een groot probleem voor ondernemers om geld te vinden. Banken geven het eigenlijk niet meer", zegt hij.

Kredietunies vallen bij DNB onder hetzelfde strenge toezicht als banken. "Maar ze zijn van een andere orde. Je moet er toezicht op maat voor hebben", vindt de CDA'er.

Formulieren invullen

Nu moeten oprichters van een kredietunie een flinke hoeveelheid formulieren invullen en vergunningen aanvragen. "Wij willen een uitzondering, zodat kredietunies met een wat kleinere omvang niet onder die regels vallen", zegt hij. Van Hijum doelt daarbij op unies met minder dan 100 miljoen euro in kas.

Op dit moment lopen er vier proefprojecten met kredietunies in Nederland. Er zijn enkele tientallen aanvragen ingediend om er een op te richten. "Daarbij zie je dat ze moeilijk van de grond komen, omdat ze met allerlei ingewikkelde constructies moeten werken", zegt Van Hijum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl