NOS NieuwsAangepast

Geslaagde hartklepoperatie foetus

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Voor het eerst is in Nederland een geslaagde hartklepoperatie uitgevoerd bij een foetus. Die was 23 weken oud toen de ingreep plaatsvond.

De operatie werd uitgevoerd door artsen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Via de navel van de moeder, en door de wand van haar baarmoeder, konden ze bij de hartklep van de foetus.

Intussen is Steye een gezonde baby van acht maanden. Na zijn geboorte heeft hij een tweede operatie ondergaan. Daarbij is de aortaklep vervangen. Mogelijk is in de toekomst nog een operatie nodig. Het nieuws over de operatie is nu pas naar buiten gebracht omdat de artsen wilden afwachten hoe het de baby zou vergaan.

Ernstige hartafwijking

Bij het jongetje was tijdens een twintig weken echo een ernstige hartafwijking geconstateerd. De aortahartklep was te nauw waardoor het hart zijn werk niet kon doen. Als een kind na de geboorte dan zelf moet ademen, pompt het hart te weinig zuurstofrijk bloed door het lichaam.

Na de geboorte moet dan snel worden ingegrepen omdat anders grote schade kan ontstaan aan bijvoorbeeld de hersenen. In een beperkt aantal gevallen is een operatie bij een foetus mogelijk. Volgens de artsen in het LUMC zou het om enkele tientallen gevallen per jaar gaan.

Bypass-operatie

Bij hen kan een soort bypass-operatie uitgevoerd worden. Die moet zo snel mogelijk na het constateren van de afwijking plaatsvinden want dan is de kans op succes groter. In de aortaklep wordt dan een ballonnetje aangebracht om de te nauwe doorgang groter te maken.

Bij Steye is de operatie voor het eerst in Nederland geslaagd. In twee andere gevallen mislukte de ingreep. Die foetussen waren al te ziek volgens de Leidse hoogleraren Dick Oepkes en Nico Blom. Wereldwijd - en vooral in de Verenigde Staten - is de operatie nu zo'n tweehonderd keer uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl