NOS NieuwsAangepast

Draaiboek voor gestrande walvis

De regering schiet aangespoelde walvissen te hulp. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft regels opgesteld voor de redding van gestrande levende walvisachtigen. Daar had de Tweede Kamer om gevraagd na de berging van Johanna.

De bultrug Johanna, voorheen bekend als Johannes, strandde op 12 december vorig jaar op de Razende Bol, een zandplaat bij Texel. De moeizame redding leidde tot kritiek.

Redding walvissen

In het draaiboek wordt duidelijkheid verschaft over de verantwoordelijkheden bij de redding van een gestrande levende walvisachtige vanaf een lengte van 3 meter. Er is ook een wetenschappelijk onderbouwde grens aangegeven tot wanneer een reddingspoging nog zin heeft. Dat is maximaal 12 uur na stranding.

Minister Henk Kamp zegde de Kamer eind vorig jaar toe een protocol op te stellen: "Wij moeten een protocol hebben voor alle zeezoogdieren." Onder andere de PVV en de Partij voor de Dieren hadden hier op aangedrongen.

In december volgt een bijgewerkte versie van het draaiboek. Ook dan is het stuk nog niet af, want het protocol is een "levend document", dat voortdurend aangepast moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl