NOS NieuwsAangepast

Malala pleit bij VN voor onderwijs

Onderwijs voor ieder kind, dat betoogde het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai vandaag tegenover de Verenigde Naties. Het 16-jarige meisje werd vorig jaar door de Taliban neergeschoten omdat ze zich inzet voor meisjesonderwijs in haar land.

"Laat ons boeken en pennen oppakken, het zijn de meest krachtige wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek. Dat zijn de dingen die de wereld kunnen veranderen", besloot Malala haar betoog in het hoofdkwartier van de VN in New York. Ze riep wereldleiders op te zorgen voor vrede en goed onderwijs voor iedereen.

Malala Day

Het is de eerste toespraak van Malala sinds ze vorig jaar oktober in haar hoofd werd geschoten in de Swat-vallei. Ze overleefde de aanslag ternauwernood. Malala werd overgebracht naar Groot-Brittannië, waar ze er na maanden revalidatie weer bovenop kwam. "De Taliban dacht dat die kogel mij het zwijgen zou opleggen, maar dat is ze niet gelukt."

De VN heeft 12 juli, de verjaardag van het meisje, uitgeroepen tot Malala Day. Malala benadrukte dat de dag niet in het teken staat van haar. "De dag is voor alle vrouwen, meisjes en jongens die hebben gevochten voor hun rechten."

Inspiratie

Zowel secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon als Gordon Brown, de speciaal gezant voor onderwijs, uitte zijn bewondering voor Malala. "Je bent een inspiratie voor ons allemaal", zei Brown. "Ik heb nog nooit een tiener gezien die zo veel moed toont en zo gepassioneerd is over de toekomst van onderwijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl