NOS NieuwsAangepast

WNL te dicht op Telegraaf

Het Commissariaat voor de Media waarschuwt omroep WNL voor te nauwe banden met dagblad De Telegraaf. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van RTL Nieuws.

Het Commissariaat meldde staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in maart dat er "risico's zijn ten aanzien van de onafhankelijkheid van en het mogelijk dienstbaar zijn aan het maken van winst door de Telegraaf Media Groep N.V."

Onafhankelijk op papier

Hoewel volgens het rapport (.pdf) de onafhankelijkheid van WNL op papier gewaarborgd is, blijken er op verschillende manieren nauwe banden te bestaan tussen de omroep en de krant.

Zo huurt WNL voor tv-producties slechts één producent in, namelijk de Telegraaf Video Media. De Raad van Toezicht van de omroep bestond lange tijd uit één persoon, die lange tijd voor de Telegraaf heeft gewerkt.

Ook inhoudelijk lijkt er sprake van verwevenheid. Het Commissariaat zegt dat WNL "relatief vaak" aandacht besteedt aan items uit De Telegraaf en aan zijn verslaggevers.

Zes verbeterpunten

In het rapport worden zes verbeterpunten genoemd waaraan WNL snel moet voldoen. Gebeurt dat niet, dan kan de omroep zijn uitzendvergunning kwijtraken.

Het rapport kwam naar buiten na een Wob-verzoek. Het is geschreven in het kader van het verscherpt toezicht waaronder de omroep sinds de oprichting staat. Toen werd de omroep gewaarschuwd dat de relatie met De Telegraaf kritisch gevolgd zou worden. WNL werd in 2009 opgericht door Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl