Ook komend seizoen mag er geen uitpubliek aanwezig zijn bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam besloten na overleg met beide clubs.

De partijen zijn van plan om na komend seizoen wel weer uitpubliek toe te staan.

Zondag berichtte de NOS dat de voetbalwedstrijden die sinds 2009 zonder uitpubliek worden gespeeld goedkoper zijn en veiliger. De maatregel heeft ook bijna een miljoen euro bespaard op de politiekosten. De clubs besparen ook geld omdat ze minder stewards hoeven in te zetten.

Eigen plan fans

De supporters zijn er niet gelukkig mee. Volgens hen horen beide supporters samen in een stadion. Zij vrezen dat deze maatregel ertoe kan leiden dat ook bij andere wedstrijden supporters worden geweerd als er problemen zijn.

De afgelopen maanden voerden ze daarom overleg over een eigen plan met de clubs, de KNVB en de burgemeesters om de maatregel van tafel te krijgen. Dat is dus niet gelukt.

Bestuurders van de steden, de voetbalverenigingen en de KNVB noemen het plan van de supportersverenigingen "een goed vertrekpunt". Er moet nu een nieuw gezamenlijk plan van supporters en clubs komen om wangedrag van supporters tegen te gaan.

Ongeregeldheden

In 2009 besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam in samenspraak met de clubs dat er tijdelijk geen uitpubliek meer welkom was bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Dat besluit werd genomen na ongeregeldheden waarbij dertig Ajax-supporters werden gearresteerd voor het gooien van flessen. Er waren ook ontoelaatbare spreekkoren van beide supportersgroepen. Voor de bestuurders van de twee grote steden was de maat toen vol.

In 2006 werden er bijna 800 supporters opgepakt bij ongeregeldheden. In 2005 greep de mobiele eenheid in toen Feyenoordfans een trein met Ajaxsupporters wilden aanvallen.

STER reclame