Klokkenluider Edward Snowden heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Snowden zegt dat hij voorlopig in Rusland wil blijven en op termijn wil doorreizen naar Zuid-Amerika.

Reden voor het besluit van Snowden is dat hij voorlopig niet kan vertrekken uit Moskou. De klokkenluider zit al sinds 23 juni vast in de transitzone van de luchthaven Sjermetjevo. In een verklaring spreekt Snowden de hoop uit dat zijn aanvraag snel wordt gehonoreerd.

Foto van Snowden

Een Russische regeringswoordvoerder zegt dat er nog geen asielaanvraag is ingediend. President Poetin zei twee weken geleden dat Snowden in Rusland kan blijven, als hij stopt met het schaden van Amerikaanse belangen. Volgens de woordvoerder gelden die voorwaarden nog steeds.

Snowden had vanmiddag een ontmoeting met afgevaardigden van Amnesty International en HRW en Russische ambtenaren. Een HRW-medewerker publiceerde op Twitter een foto van Snowden. Het is het eerste beeld van hem sinds hij drie weken geleden van Hongkong naar Moskou vluchtte. De klokkenluider verblijft al drie weken in de transitzone van Sjeremetjevo.

Venezuela

Dinsdag vroeg de klokkenluider nog asiel aan in Venezuela. President Maduro had gezegd dat hij daar welkom is.

In de terminals van het vliegveld proberen tientallen journalisten en fotografen een glimp op te vangen van Snowden.

STER reclame