1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Ierland staat beperkt abortus toe

Ierland gaat voor het eerst onder strikte voorwaarden abortus toestaan. Na een dagenlang debat ging het Ierse parlement rond middernacht plaatselijke tijd akkoord met een wet die abortus toestaat als bijvoorbeeld het leven van de moeder in gevaar is.

Laatste land

Ierland was het laatste land in de Europese Unie dat abortus nog niet toestond. Abortus is bijzonder omstreden in het streng katholieke land. Ierse vrouwen weken daarom uit naar Groot-Brittannië om stiekem een abortus te ondergaan.

Buiten het parlement werd gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van de wet. De Ierse premier Enda Kenny kreeg recentelijk zelfs brieven die waren geschreven in bloed. Ook binnen zijn eigen Fine Gael-partij kwam hij onder vuur te liggen; zijn minister van Europese Zaken werd automatisch uit het kabinet gezet toen ze tegen de wet stemde.

zwangere Indiase vrouw

Het abortusdebat laaide vorig jaar weer op in Ierland, toen een zwangere Indiase vrouw overleed na een bloedvergiftiging. Een abortus had haar leven kunnen redden, maar artsen weigerden die uit te voeren, hoewel een miskraam toen al onvermijdelijk was.

De wet werd uiteindelijk aangenomen in het Lagerhuis met 127 stemmen voor en 31 tegen. Het Hogerhuis moet er nog over stemmen, maar dat zal slechts een hamerstuk zijn. Volgens peilingen is meer dan de helft van de Ieren voor de abortuswet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl