NOS NieuwsAangepast

"Leegloop door haperend internet"

Zo'n 500.000 mensen op het platteland van Nederland hebben geen internet of hebben een slechte internetverbinding. Als daar niets aan wordt gedaan, trekken volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen steeds meer mensen weg van het platteland.

Een slecht functionerende verbinding brengt ook 60.000 bedrijven in de problemen. "Dat betekent minder economische activiteit en een kwijnende agrarische sector", stelt een van de onderzoekers in Nieuwsuur.

Onrendabel

Vooral in Groningen is de internetcapaciteit beperkt. Wijkcentrales worden niet ontsloten via glasvezelkabels en vanuit de wijkcentrales worden de boerderijen via kilometers lang koperdraad van internet voorzien. Daar heeft de kwaliteit onder te lijden.

Volgens KPN is het de vraag hoe je een goede breedbandverbinding krijgt naar boerderijen die echt ver weg liggen. "Soms maken we de keuze om glasvezel uit te rollen, maar dat is een grote investering. Dus de vraag is hoe rendabel het is", zegt een bestuurslid. Ook andere marktpartijen vinden het buitengebied vaak te onrendabel om breedbandinternet aan te leggen.

Antennes

Mobiel internet blijkt geen oplossing. Volgens een van de onderzoekers is dat niet betrouwbaar genoeg en heeft het veel te weinig capaciteit. Het zou wel kunnen werken als er veel antennes worden bijgebouwd. Maar daar zijn geen plannen voor.

Om ervoor te zorgen dat het buitengebied goed functionerend internet krijgt, zal er zo'n 200 miljoen extra geïnvesteerd moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl