NOS NieuwsAangepast

Dode wolf: grap of niet?

De dode wolf die is gevonden bij Luttelgeest, is daar zo goed als zeker neergelegd bij wijze van grap, zegt Faunabeheer Flevoland. Stichting Wolven in Nederland en Alterra betwijfelen dat.

In de omgeving van Luttelgeest werken veel Oost-Europeanen in de kassen. Faunabeheer Flevoland denkt dat een aantal van hen bij wijze van grap een in Duitsland aangereden wolf heeft neergelegd. Een paar jaar geleden werd al eens een dode zeehond aangetroffen in de Flevopolder en dat bleek ook een grap te zijn.

Schuw dier

De wolf is een schuw dier, dat bang is voor mensen. Daarom ligt het niet voor de hand dat een wolf opduikt in een redelijk dichtbevolkt gebied, zegt Nettie van den Belt van Faunabeheer Flevoland. Het was een jong vrouwtje alleen, maar wolven leven in roedels. Verder had ze een bever in de maag, terwijl bevers in de omgeving van Luttelgeest niet voorkomen.

Volgens Van den Belt zou het veel logischer zijn als de wolf bijvoorbeeld een ree of een schaap in zijn maag had gehad. Verder wijst ze erop dat de automobilist die het dier aanreed zich niet heeft gemeld, terwijl zo'n aanrijding veel schade veroorzaakt. Daarom gelooft Faunabeheer Flevoland niet dat de wolf is teruggekeerd in Nederland.

Grap

Stichting Wolven in Nederland sluit niet uit dat er een grap is uitgehaald, maar zegt dat de argumenten van Faunabeheer Flevoland niet helemaal kloppen. Zo is het niet waar dat wolven uitsluitend in roedels leven. Ze vertrekken soms uit een roedel om een nieuw leefgebied te zoeken. Zo zou een wolf uit Duitsland best in Flevoland terecht kunnen komen.

Verder is het niet juist dat wolven nooit in bevolkt gebied komen. Ook in Duitsland worden wolven buiten natuurgebieden waargenomen waar ze voedsel zoeken in gebieden waar mensen wonen.

Ook zitten er wel degelijk bevers in Flevoland, zegt Stichting Wolven in Nederland. Oostelijk en zuidelijk Flevoland zitten er vol mee en ook in het Ketelmeer en de IJssel komen bevers voor. De wolf zou er dus best een verschalkt kunnen hebben op weg naar Luttelgeest.

'Ontkrachten noch bevestigen'

"We kunnen dus ontkrachten noch bevestigen dat er sprake is van een grap", zegt een woordvoerder van de stichting. Ook Naturalis, dat de wolf ontleedde, kan dat niet. Naturalis onderzocht alleen of het daadwerkelijk om een wolf ging en niet waar hij is doodgegaan. Het DNA van de wolf wordt onderzocht om te kijken waar het dier vandaan kwam. Maar dat geeft nog steeds geen uitsluitsel over de plaats waar het dier doodging.

Een medewerker van onderzoeksinstituut Alterra haalde de wolf op bij de vindplaats. Volgens hem had de wolf daar toen 1 dag gelegen. Hij vindt het niet waarschijnlijk dat het dier daar is neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl