NOS NieuwsAangepast

Britse farmaceut fraudeert in China

Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline heeft zich in China schuldig gemaakt aan omkoping en belastingontduiking. Medewerkers van het bedrijf hebben dat bekend tegen de politie, zegt het Chinese ministerie van Veiligheid.

GSK-medewerkers zouden steekpenningen hebben betaald aan politici, medische organisaties, ziekenhuizen en artsen om de verkoop en de prijs van hun producten op te schroeven. Ook zou er geknoeid zijn met rekeningen om de belastingen te ontduiken.

Hoeveel GSK-medewerkers zijn verhoord, wie ze zijn en waar de verhoren plaatsvonden, is niet bekend.

Het concern heeft zelf geen bewijs gevonden van corruptie of omkoping van artsen of overheidspersoneel, zegt het in een reactie. "Wij zijn bereid om met de aurotiteiten samen te werken bij dit onderzoek. We nemen alle aantijgingen van omkoping en corruptie serieus."

Botox

Maandag meldde GSK wel dat er een intern onderzoek werd gehouden na berichten dat medewerkers in China over de schreef zouden zijn gegaan om het middel botox in de markt te zetten.

China heeft de laatste maanden meer buitenlandse bedrijven onder de loep genomen in een onderzoek naar verboden prijsafspraken, kwaliteitscontrole en consumentenrechten.

Het zou naast GSK ook gaan om de farmaciereus Merck.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl