NOS NieuwsAangepast

Energieakkoord nog niet rond

De veertig partijen die in Den Haag tot een energieakkoord proberen te komen, zijn er nog niet uitgekomen. Bedrijfsleven, milieubewegingen, vakbonden en ministeries overleggen over maatregelen waarmee in Nederland in 2020 16 procent van de energie duurzaam is.

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft het voortouw genomen in het opzetten van een energieakkoord. Met verschillende partijen wordt al maanden onderhandeld over een duurzaam energiebeleid voor Nederland.

Moeizaam

Maar de gesprekken tussen de partijen verlopen moeizaam. Het grote probleem is dat minister Kamp worstelt met de financiering, nu er bezuinigingen op stapel staan. Het akkoord zou er voor vrijdag moeten zijn, als de ministerraad de laatste vergadering heeft voor de vakantie.

Van Brussel moeten alle EU-landen voor 2020 verplicht minimaal 14 procent duurzaam produceren, het kabinet wil zelfs 16 procent halen. Wordt de 14 procent niet gehaald, dan krijgt Nederland een flinke boete. Een hele klus, omdat Nederland nu ongeveer 4 procent van zijn energie duurzaam produceert.

Concept

Vorige week kreeg de NOS een conceptplan voor het akkoord in handen. Daaruit bleek dat er overeenstemming was bereikt over het sluiten van oude kolencentrales en belastingvoordelen voor groepen burgers die zelf energie willen opwekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl