In Luxemburg worden waarschijnlijk nog dit jaar vervroegde verkiezingen gehouden. Premier Juncker gaat vandaag naar groothertog Henri met het voorstel om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Juncker staat onder grote druk om af te treden. Meerdere partijen zeggen dat hij heeft gefaald bij het aanpakken van misstanden bij de Luxemburgse geheime dienst SREL.

Afluisterschandaal

Vorige week werd bekend dat de dienst tientallen jaren politici en burgers afluisterde. De chef van de dienst maakte zelfs opnamen van vertrouwelijke gesprekken die hij had met Juncker. SREL zit mogelijk ook achter twee aanslagen in de jaren 80. Die zouden zijn uitgevoerd om een betere uitrusting voor de politie af te dwingen.

Volgens een parlementaire onderzoekscommissie is Juncker politiek verantwoordelijk voor de misstanden, maar de premier wil daar niets van weten. Hij zegt dat hij niet altijd kan weten wat de zestig SREL-medewerkers uitspoken.

Verantwoording

Juncker moest zich de hele dag verantwoorden in het parlement. Zijn coalitiepartner liet hem vallen en ook andere partijen wilden dat hij zou opstappen.

Jean-Claude Juncker is sinds 1995 premier van Luxemburg. Hij is de langstzittende premier van Europa. Van 2005 tot begin dit jaar stond hij ook aan het hoofd van de eurogroep. Die functie droeg hij in januari over aan de Nederlandse minister Dijsselbloem van Financiën.

Of Juncker zich bij de nieuwe verkiezingen opnieuw kandidaat stelt, is niet bekend.

STER reclame