VVD en PvdA verschillen van mening over de terugkeer van de wolf. De VVD is er niet blij mee dat het dier vermoedelijk is teruggekeerd. De PvdA wil de wolf juist een kans geven.

Deze week werd bekend dat er vrijwel zeker een wolf in Nederland in het wild heeft rondgelopen. Het kadaver van het dier werd donderdag gevonden bij Luttelgeest. Onderzoekers van Naturalis in Leiden zijn er voor 98 procent zeker van dat het een wolf is.

Een kans

De VVD wil laten onderzoeken welke gevolgen de terugkeer van de wolf heeft voor de volksgezondheid en de verkeersveiligheid. Volgens Tweede Kamerlid Johan Houwers moet in kaart worden gebracht waar de wolf vandaan komt en hoe groot de kans is dat er meer wolven zijn in ons land.

Coalitiepartner PvdA wijst dat onderzoek niet af, maar vindt de komst van de wolf positief. ''Met de natuur in Nederland is het goed gesteld, anders komt de wolf niet deze kant op", zegt PvdA kamerlid Lutz Jacobi. Zij vindt dat de wolf een kans moet krijgen in Nederland.

Everzwijnen

De wolf is een beschermde diersoort die niet mag worden afgeschoten. De VVD vindt dat dat wel zou moeten worden overwogen als het dier problemen zou veroorzaken in ons land.

Jacobi van de PvdA denkt niet dat het zover komt. "Er is geen reden voor paniek, we hebben hier ook everzwijnen, vossen, herten vleermuizen".

Sprookjes

Voortman twittert: " VVD'er Johan Houwers gelooft blijkbaar nog in sprookjes met z'n pleidooi om wolven af te schieten. De wolf is niet gevaarlijk, juist schuw!".

STER reclame