NOS NieuwsAangepast

Studenten trainen snelfietsen

De aerodynamische fiets Velox3 heeft met 78,8 kilometer per uur over de A31 gereden. De Velox3 is ontwikkeld door studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Zij oefenen met de fiets om het wereldsnelheidsrecord fietsen te vestigen. Daar wordt later dit jaar om gestreden in de Amerikaanse staat Nevada. Het record staat op 133 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat zorgde dat de studenten vrij baan hadden op een lang, recht stuk van de A31 tussen Franeker en Dronrijp. Het studententeam hoopte om 100 kilometer per uur te kunnen rijden op de snelweg. Volgens teamleider Wouter Lion werd dat niet gehaald omdat het te hard waaide. Lion: "Vanwege de wind moesten we andere tandwielen op de fiets zetten, anders zou het niet veilig zijn."

De Velox3 werd bereden door ligfietser Sebastiaan Bowier. Hij werd in 2011 wereldkampioen bij de World Human Powered Speed Challenge met een snelheid van 129,62 kilometer per uur. Bowier voelde zich na het ritje in Franeker 'bezweet, warm en bekaf' volgens teamleider Lion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl