Twaalf ziekenhuisbestuurders die vorig jaar een vertrekpremie kregen, hebben in totaal ruim 3 miljoen euro ontvangen. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Medisch Contact op basis van jaarverslagen van 89 Nederlandse ziekenhuizen.

Medisch Contact noemt de stijging opvallend, vanwege de bezuinigingen in de zorg en de wet die afkoopsommen bij onder meer ziekenhuizen maximaliseert tot 75.000 euro.

Hoogste premie

De gemiddelde vertrekpremie uit de top tien steeg met 29 procent tot 300.000 euro. De oud-bestuursvoorzitter van het UMC St. Radboud in Nijmegen, Emile Lohman, kreeg bij zijn vertrek het meeste geld mee: 660.000 euro.

Op plaats twee en drie staan Elmer Mulder van het VU medisch centrum in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij kregen bedragen van tussen de 4 en 5 ton.

Het is voor de derde keer dat Medisch Contact de vertrekpremies inventariseert. In 2011 kregen dertien vertrekkende bestuurders van ziekenhuizen 3,3 miljoen euro. Toen was de hoogste premie een bedrag van bijna 4 ton aan bestuurder Maarten Imkamp van Gelre Ziekenhuizen.

STER reclame