NOS NieuwsAangepast

Veel Bulgaren hebben geen werk

De arbeidsmarktpositie van Bulgaren in Nederland is zorgelijk. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een publicatie over het leven van Bulgaren en Polen die de afgelopen anderhalf jaar naar Nederland zijn gekomen.

Op 1 januari stonden er volgens het SCP 111.000 Polen en 21.000 Bulgaren in het bevolkingsregister ingeschreven. De werkelijke aantallen liggen hoger, omdat niet iedereen zich inschrijft.

Weinig uren

Van de Polen heeft 84 procent een baan. Bulgaren zitten juist vaak zonder werk. Vooral Bulgaarse vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op de arbeidsmarkt; slechts 36 procent heeft een baan. Van de Bulgaarse mannen heeft 67 procent een baan, maar ze werken meestal weinig uren.

Uitzendbureaus spelen een belangrijke rol in het feit dat Polen vaak werk hebben. Als ze via een uitzendbureau naar Nederland komen - wat vaak het geval is - zijn ze verzekerd van werk. Bulgaren worden bijna nooit door een uitzendbureau benaderd en vinden een baan via bekenden.

Levenssituatie

De meeste Poolse werknemers (61 procent) hadden het naar eigen zeggen meer naar hun zin in hun thuisland. Van de Bulgaren vindt juist tweederde dat hun levenssituatie hier is verbeterd, onder meer omdat ze in Nederland meer geld verdienen.

Iets minder dan de helft van de Polen (45 procent) en een kwart van de Bulgaren denkt in Nederland te blijven. Het zijn vooral migranten die hier met hun gezin wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl