NOS NieuwsAangepast

Export broccoli groeit explosief

De export van broccoli is vorig jaar met 40 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, vooral door een grotere vraag vanuit Groot-Brittannië, België en Luxemburg. Dat meldt het Productschap Tuinbouw.

Het Productschap kan niet aangeven wat de oorzaak van de stijging is. "Het kan zijn dat er tijdelijk een tekort is in een land, waardoor ze meer afnemen. Ook kan het zijn dat afzetorganisaties grote buitenlandse supermarktketens als klant hebben weten te strikken", aldus een woordvoerder.

Nederlandse markt

In totaal exporteerden Nederlandse bedrijven voor ruim 5 miljoen kilo. In de drie jaar daarvoor was dit minder dan 4 miljoen kilo. België en Luxemburg zijn traditioneel de grootste afnemers van de groente. Zij namen 1,5 miljoen kilo af. De Britten volgden met 1,3 miljoen kilo, terwijl zij in de jaren ervoor nauwelijks broccoli uit ons land importeerden.

In totaal produceren Nederlandse telers zo'n 19 miljoen kilo broccoli per jaar, grotendeels bestemd voor de Nederlandse markt. In de zomer wordt de groente hier geteeld. In de winter importeren we broccoli, uit landen zoals Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl