NOS NieuwsAangepast

Fraude met donorgeld Srebrenica

Miljoenen Nederlandse euro's voor de wederopbouw van Srebrenica zijn door corruptie niet op de goede plaats terechtgekomen. Dat zei de burgemeester van de Bosnische plaats vanavond in Brandpunt.

Volgens burgemeester Durakovic komt er van de opbouw nauwelijks iets terecht. Hij spreekt in Brandpunt van grootschalige corruptie. Zo worden er met donorgeld goedkope huizen gebouwd, waar vervolgens veel hogere prijzen voor worden gerekend.

Somber

Nederland zou sinds 1995 meer dan 120 miljoen euro hebben uitgegeven aan het plaatsje. Buitenlandse Zaken maakt er elk jaar 5 miljoen euro voor vrij. Maar nog altijd zijn veel huizen in Srebrenica zwaar beschadigd.

Uit stukken van de Nederlandse ambassade in Sarajevo blijkt dat die ook somber is over de besteding van het geld.

Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat het ministerie klachten of berichten van fraude of corruptie altijd onderzoekt. Volgens een woordvoerder was er in dit geval geen aanleiding voor een nader onderzoek omdat er geen klacht is binnengekomen van de burgemeester.

Compensatie

De hulp aan Srebrenica is een compensatie voor het feit dat Nederlandse blauwhelmen de moslims in Srebrenica 18 jaar geleden niet hebben beschermd tegen de Bosnische Serviërs.

In juli 1995 werden er meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Mladic. Ze stonden formeel onder bescherming van Nederlandse blauwhelmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl