NOS NieuwsAangepast

Boeddha's verdringen tuinkabouters

In Duitsland dreigt de tuinkabouter verdrongen te worden door het Boeddhabeeld. De handel in Aziatische beelden stijgt sterk, terwijl de belangstelling voor tuinkabouters afneemt. Boeddhisten volgen de trend kritisch.

De tuinkabouter wordt door de Duitsers gezien als symbool van 'Kleinbürgerlichkeit". Er staan er nog zo'n 25 miljoen. Maar onderzoek naar koopgedrag via internet wijst uit dat vooral in het noorden van Duitsland de tuinkabouter weinig populair meer is. Bij de tuincentra zijn daarentegen de Boeddhabeelden niet aan te slepen, zo melden verschillende Duitse media.

Twee importeurs van Boeddhabeelden uit Azië melden een jaarlijkse groei van twintig procent voor beelden in de tuin. Vaak hebben consumenten er honderden euro's voor over.

80.000 euro

De grootste uit het assortiment is zeven meter hoog en weegt vijf ton. Een liefhebber moet er 80.000 euro voor neertellen.

Een andere importeur zegt dat alles wat met Boeddha te maken heeft populair is. Het zou te maken hebben met de behoefte aan rust en reflectie in het jachtige Duitse bestaan van tegenwoordig.

In het boeddhistische Thailand wordt de trend nauwlettend gevolgd. Onlangs werd er gedemonstreerd in Bangkok, omdat in München een Boeddhabeeld voor een kunstexpositie op z'n kant was gezet.

Respect

Een boeddhistische leider vindt zoiets ver gaan. Niet-gelovigen mogen best Boeddhabeelden in hun tuin zetten, zolang ze die maar met respect behandelen. "Boeddha's zijn geen decoratiefiguren", zegt Pornchai Pinyapong van de Wereldvereniging van Boeddhisten (WFB), gevestigd in Thailand.

Een speciaal Thais bureau controleert of er geen kunstschatten worden geëxporteerd. Antieke beelden mogen alleen voor religieuze doeleinden worden uitgevoerd, niet voor commerciële.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl