NOS NieuwsAangepast

Papieren bon verdwijnt definitief

De papieren bekeuring verdwijnt volgend jaar definitief. Dat heeft de ministerraad besloten. Vorig jaar kondigde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie al aan dat de handgeschreven bekeuring verdwijnt.

Vanaf volgend jaar kunnen agenten de gegevens invoeren in een handcomputer. Daarmee wordt de informatie direct naar het Centraal Justitieel Incassobureau gestuurd, dat daarna een acceptgiro verstuurt. Opstelten wil zo het administratieve werk verminderen en ervoor zorgen dat agenten meer tijd kunnen besteden aan het bestrijden van criminaliteit.

Sneller

De digitale bekeuringen maken deel uit van een reeks maatregelen. Zo moeten vanaf 2016 alle processtukken in een strafzaak digitaal worden uitgewisseld tussen de betrokken instanties.

De digitalisering moet leiden tot een snellere afwikkeling van strafzaken.

Het kabinet heeft verder afgesproken dat hulpofficieren van justitie beter worden opgeleid. Ook moeten mensen die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf eerder beginnen met het uitzitten van hun straf. In 2016 moet 92 procent van de veroordeelden binnen twee jaar aan een celstraf beginnen. Nu is dat nog 87 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl