Europese landen hadden informatie ontvangen dat klokkenluider Edward Snowden aan boord was van het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse zaken Garcia-Margallo gezegd. Verontschuldigingen zijn voor Spanje dan ook niet aan de orde, aldus de minister.

Bolivia en andere landen hadden om excuses gevraagd omdat het vliegtuig van Morales deze week een ongeplande tussenlanding moest maken in Wenen. Hij was onderweg van Moskou naar La Paz. Verschillende landen, waaronder Spanje, gaven het toestel geen toestemming om door hun luchtruim te vliegen.

Transitruimte

De uitspraak van de Spaanse minister is de eerste officiële bevestiging dat het vliegtuig van Morales niet mocht overvliegen omdat gedacht werd dat Snowden aan boord zat. De klokkenluider zou nog steeds in de transitruimte van de internationale luchthaven van Moskou zijn. Garcia-Margallo zei niet uit welk Europees land de informatie afkomstig was.

Na het voorval eisten Latijns-Amerikaanse landen in een gezamenlijke verklaring excuses van Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje. Voormalig kolonisator Spanje werd het meest bekritiseerd.

STER reclame