NOS NieuwsAangepast

Enkelband vervangt penitentiair verlof

Bepaalde vrijheden voor gevangenen, zoals het verlof buiten de gevangenis, gaan verdwijnen. Het kabinet schrapt de zogeheten detentiefasering. In plaats daarvan kunnen gedetineerden in aanmerking komen voor een elektronische pols- of enkelband.

Als gevangenen zich goed gedragen, komen zij op zijn vroegst op de helft van hun gevangenschap in aanmerking voor een elektronische enkelband. "Een gedetineerde moet het echt verdienen", laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Volgens de woordvoerder wordt van geval tot geval bekeken of iemand in aanmerking komt voor een pols- of enkelband. Die moet dan maximaal een jaar worden gedragen.

Onderhoud

Volgens het kabinet is de enkelband een goed alternatief voor het penitentiair verlof, omdat veroordeelden zo goed in de gaten kunnen worden gehouden. Als iemand met een enkelband zich niet aan de regels houdt, dan eindigt de elektronische detentie en moet hij of zij terug naar de gevangenis.

Bij de elektronische detentie moet een veroordeelde thuis of op een andere vast plek blijven. Alleen voor een sollicitatie of artsenbezoek mogen veroordeelden voor maximaal twee uur weg. Vinden zij geen werk dan worden ze mogelijk ingezet voor onderhoud aan overheidsgebouwen en monumenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl