NOS NieuwsAangepast

Heiligverklaring twee pausen

Paus Johannes Paulus II wordt heilig verklaard. Paus Franciscus heeft het tweede wonder dat daarvoor nodig was, erkend.

Franciscus keurde ook de heiligverklaring van paus Johannes XXIII goed, hoewel aan hem geen tweede wonder kan worden toegeschreven. Het Vaticaan maakte vandaag bekend dat de paus een besluit van kardinalen en bisschoppen over de heiligverklaring van Johannes XXIII heeft goedgekeurd.

Johannes was paus van 1958 tot 3 juni 1963. Hij riep het Tweede Vaticaanse Concilie bijeen, dat tot moderniseringen in de katholieke kerk leidde. In 2000 werd hij zalig verklaard door Johannes Paulus.

Aangedrongen

De ceremonies van de heiligverklaringen vinden waarschijnlijk plaats op 8 december, onder leiding van paus Franciscus.

Johannes Paulus, die in 2005 stierf, werd twee jaar geleden zalig verklaard nadat was bepaald dat hij een zieke vrouw op onverklaarbare wijze had genezen. Halverwege vorige maand erkende een commissie van theologen van het Vaticaan het tweede wonder. Een Italiaanse vrouw zou op voorspraak van de overleden paus zijn genezen van kanker. Kort na zijn dood scandeerde een menigte op het Sint Pietersplein "Santo Subito", waarmee werd aangedrongen op de onmiddellijke heiligverklaring van paus Johannes Paulus.

Voor een zaligverklaring is in de katholieke kerk één wonder vereist. Om heilig te worden verklaard, zijn twee door de paus erkende wonderen noodzakelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl