Noodtoestand Duitsland voorbij

Aangepast

In de overstromingsgebieden in Oost-Duitsland is de noodtoestand opgeheven. De noodtoestand was tot vannacht nog van kracht in het Salzlandkreis, het gebied ten zuiden van Maagdenburg. In de zwaargetroffen regio rond Stendal werd de noodtoestand dinsdag opgeheven.

Lokale bestuurders zeggen in een verklaring dat het water nu zo ver is gezakt, dat er geen gevaar meer bestaat voor mens en dier. Ook is de stroomvoorziening vrijwel overal hersteld.

Spoorbrug

Het zuiden en oosten van Duitsland kampten begin juni met zware overstromingen. Op veel plaatsen langs de Donau en de Elbe werden recordwaterstanden gemeten. De grootste problemen waren in Passau in Beieren en in de deelstaten Thüringen en Saksen-Anhalt.

Vanwege het hoge water werden tienduizenden mensen geëvacueerd. Acht Duitsers kwamen om het leven; ook in Tsjechië en Oostenrijk vielen doden. Volgens de Duitse hulpdiensten was de operatie na de overstromingen de grootste in hun geschiedenis.

Het treinverkeer van en naar Berlijn heeft nog steeds last van de hoge waterstand. Bij Stendal heeft een spoorbrug over de Elbe onder water gestaan en mogelijk is het fundament aangetast. Tot 19 juli rijdt de intercity Amsterdam-Berlijn daarom niet verder dan Hannover.

STER Reclame