NOS NieuwsAangepast

Oude kolencentrales snel dicht

Oude kolencentrales gaan dicht, er komen waarschijnlijk geen nieuwe kolencentrales bij en er komen belastingvoordelen voor groepen burgers die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen. Dat zijn enkele elementen uit een concept-plan voor het Nationaal Energieakkoord. Dat document is in handen van de NOS.

Vakbeweging, werkgevers, milieuorganisaties en andere belangengroeperingen praten onder leiding van de SER al maanden over zo'n akkoord.

Minister kritisch

Het onderhandelingsdocument is voorgelegd aan minister Kamp. De minister heeft kritisch gereageerd. Ook zijn de milieubeweging en de werkgevers het nog niet over alle punten eens.

De 40 deelnemende partijen praten samen met Kamp nog vijf dagen door om een paar belangrijke zaken anders te regelen.

Biomassa meestoken

Volgens de plannen in het concept-stuk gaan de kolencentrales uit de jaren '80 uiterlijk eind 2015 dicht. De kolenbelasting die de energiebedrijven moeten betalen wordt per 1 januari 2016 afgeschaft en nieuwere kolencentrales mogen meer biomassa meestoken.

Verder komen er veel windparken bij, niet alleen op land maar ook op zee en komt er een stimuleringsprogramma voor energiebesparing in huizen en gebouwen.

Minder ambitieus

Het concept-stuk is minder ambitieus dan het regeerakkoord. Het kabinet wil dat in 2020 16 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Volgens dit plan wordt dat pas in 2022 of uiterlijk 2024 bereikt.

Het nationaal energieakkoord moet duidelijkheid verschaffen over de energievoorziening voor de komende dertig tot veertig jaar, en de grote achterstand opheffen die Nederland heeft in Europa op het gebied van duurzame energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl