NOS NieuwsAangepast

Kroonprins Filip weinig populair

Filip Leopold Lodewijk Maria, Hertog van Brabant, prins van België, werd geboren in Brussel op 15 april 1960. Hij is als oudste zoon van koning Albert en koningin Paola de kroonprins van België. De titel Hertog van Brabant wordt gewoonlijk verleend aan de Belgische kroonprins.

Aan het eind van de jaren zestig bleek al dat hij koning zou worden. Het huwelijk van koning Boudewijn en koning Fabiola bleef kinderloos en omdat de troonopvolging in België toen nog via de mannelijke lijn moest gaan, kwamen Boudewijns broer en zijn zoons in aanmerking.

Door het plotselinge overlijden van Boudewijn werd niet Filip, maar Albert koning. Volgens toenmalig premier Jean-Luc Dehaene zou het in strijd met de grondwet zijn geweest om in 1993 Filip op de troon te zetten.

Eerste in lijn

Albert was de eerste in de lijn van troonopvolgers. Boudewijn wilde Filip als opvolger, maar dacht hij dat hij langer te gaan zou hebben, aldus Dehaene.

Prins Filip volgde normaal onderwijs en had na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School een korte carrière in het leger. Daarna vervolgde hij zijn studie aan de universiteit van Oxford en de Stanford-universiteit in de VS, waar hij de graad 'Master of Arts in Political Science' behaalde.

Saai

Filip is in België veel minder populair dan zijn vader. Hij geldt als saai en afstandelijk. Hij zou in besloten kring relaxed zijn, maar verkrampen zodra hij in de media moet optreden. Hij trok meermalen de aandacht met stuntelige of politiek getinte uitspraken. Zo haalde hij zich in 2004 de woede op de hals van het Vlaams Belang, waarvan hij zei dat "ze ons land willen kapotmaken".

De prins is sinds 2012 voorzitter van de Belgische Dienst voor de Buitenlandse Handel, die werkt aan de bevordering van de Belgische export. Hij heeft in die functie al tientallen missies naar het buitenland geleid. Ook is hij erelid van de Club van Rome, waarin wetenschappers zich bezighouden met de toekomst van de wereld.

Filip trouwde in 1999 met jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz (geb. 20 januari 1973). Ze hebben vier kinderen: Elisabeth (2001), Gabriël (2003), Emmanuel (2005) en Eléonore (2008).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl