NOS NieuwsAangepast

Koning Albert treedt 21 juli af

Albert II, koning der Belgen, doet afstand van de troon. De 79-jarige Albert heeft op de Belgische televisie bekendgemaakt dat hij op 21 juli aftreedt ten gunste van zijn zoon, prins Filip (53).

Albert werd bijna twintig jaar geleden koning, op 9 augustus 1993. Hij volgde zijn broer Boudewijn op, die kort daarvoor was overleden.

Ongebruikelijk

Het is in België, zoals in veel Europese landen, ongebruikelijk dat een vorst afstand doet van de troon. Alleen koning Leopold III nam in 1951 onder grote druk ontslag. Hij was omstreden omdat hij anders dan de Belgische regering-in-ballingschap had capituleerd voor en gecollaboreerd met nazi-Duitsland. Hij had onder meer op eigen verzoek een ontmoeting met Hitler op diens Berghof in Berchtesgaden.

Na de troonswisseling in Nederland werd ook in België gespeculeerd over een eventuele troonsafstand van Albert. De koning was met 79 niet alleen aardig op leeftijd, ook kampt hij met een aantal fysieke ongemakken.

Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT wist niemand tot vandaag dat Albert zijn aftreden zou aankondigen, behalve premier Elio Di Rupo.

"Mooi geweest"

In zijn toespraak keek Albert terug op zijn koningschap. Er waren volgens hem "veel gelukkige momenten, maar ook veel zware momenten".

Maar het is mooi geweest: "Ik ben van mening dat het ogenblik is aangekomen om de fakkel over te dragen aan de volgende generatie."

Dank

Hij zei onder meer dat hij zijn tachtigste levensjaar is ingegaan. Een leeftijd die geen van zijn voorgangers heeft bereikt. Zijn leeftijd laat hem niet meer toe zijn ambt uit te oefenen zoals het moet, vindt hij.

Hij benadrukte dat prins Filip voorbereid is om hem op te volgen en dat hij en prinses Mathilde zijn volle vertrouwen hebben. "Met de tijd en onder meer in het kader van de economische zendingen in het buitenland heeft prins Filip aangetoond hoezeer zijn inzet voor ons land hem na aan het hart ligt."

"Hartelijke banden"

Ook zei hij over de Belgen: "Bovenal heb ik in de loop van in de loop der jaren geleerd dat ons land op een buitengewone troef kan rekenen, en dat is u, waarde landgenoten. Met een bevolking die zo rijk is aan talenten, aan verscheidenheid, aan edelmoedigheid en energie is de toekomst van ons land in de beste handen."

Hij nam afscheid met de woorden: "We zullen de hartelijke banden nooit vergeten. Wij danken u voor het vertrouwen en voor blijken van sympathie, ook met kritiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl