NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar rol AIVD, MIVD

Er komt een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten in het PRISM-schandaal. VVD, PvdA en SP steunen de wens van D66 voor zo'n onderzoek naar de AIVD en de MIVD en daarmee is er een ruime Kamermeerderheid.

Het onderzoek moet worden gedaan door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD). D66-Kamerlid Schouw denkt dat die commissie met onafhankelijke deskundigen meer boven tafel zal krijgen dan het kabinet. "Ik ben bang dat het kabinet zich verschuilt achter de AIVD en de geheimhoudingsplicht", zei hij bij de NOS op Radio 1.

Privacyregels

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vorige week dat de AIVD en de MIVD geen gebruik maken van PRISM of soortgelijke programma's. Hij voegde daaraan toe dat de algemene en de militaire inlichtingendienst wel informatie uitwisselen met andere landen en dat daarbij ook informatie kan zitten die met PRISM is verzameld.

Wat Schouw betreft gaat de CTIVD onder meer uitzoeken "hoe het zit met die uitwisselingsgegevens en hoe zich dat verhoudt met bijvoorbeeld de privacyregels en Europese wetten". Schouw wil dat de commissie zo snel mogelijk aan de slag gaat. Hij hoopt de eerste onderzoeksresultaten in september in handen te hebben.

'Vertrouwen in uitkomst'

VVD-Kamerlid Dijkhoff zegt vooral een onderzoek te willen, omdat er "zoveel drukte" rondom PRISM is ontstaan. "Ik heb er alle vertrouwen in dat wordt vastgesteld dat onze inlichtingendiensten zich aan de wet houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl