Aardschok in Noord-Groningen

time icon Aangepast

In Noord-Groningen heeft zich vannacht een aardschok voorgedaan. Bij de politie in Groningen zijn veel telefoontjes binnengekomen van ongeruste inwoners.

De kracht van de schok was 3.0 op de schaal van Richter, zegt het KNMI. Het epicentrum lag bij Garrelsweer in de gemeente Loppersum. Er zijn nog geen berichten over schade, maar volgens de seismoloog van het KNMI valt bij deze kracht wel lichte schade te verwachten.

De schok was even na 01.00 uur en werd op veel plaatsen in de provincie gevoeld, blijkt uit reacties die bij de regionale omroep RTV Noord en op Twitter zijn binnengekomen. De meldingen kwamen onder meer uit Wittewierum, Delfzijl, Appingedam en Schildwolde, en ook uit de stad Groningen.

Gaswinning

Het aantal lichte aardschokken in Groningen is sinds het begin van dit jaar toegenomen. De stijging wordt toegeschreven aan de gaswinning door de NAM. Juist vandaag bezoekt minister Kamp van Economische Zaken het aardbevingsgebied vanwege alle ophef over de gevolgen van de gaswinning.

Vorige maand riep de provincie een commissie in het leven die gaat inventariseren wat de imagoschade is door de gaswinning en de verhoogde kans op aardbevingen. In oktober komt die commissie met een advies.

STER Reclame