NOS NieuwsAangepast

Morsi: ik zal niet aftreden

De Egyptische president Morsi zal niet aftreden onder druk van de oppositie. Dat heeft hij gezegd in een toespraak op de staatstelevisie. Hij zegt dat hij tot elke prijs, desnoods zijn leven, zijn democratische legitimiteit zal bewaken.

Het land is van iedereen en ik kleef niet aan het pluche, zegt Morsi. Hij zegt dat hij geen andere keus heeft dan de verantwoordelijkheden te nemen die hij door democratische verkiezingen heeft gekregen, en dat hij daarbij de grondwet naleeft.

Hij dringt er bij het leger op aan weer normaal aan het werk te gaan en hij roept de bevolking op het leger en de politie niet aan te vallen.

Corruptie

Over onder meer de corruptie zegt Morsi dat het nu eenmaal tijd kost om overblijfselen van het oude regime aan te pakken.

In een poging om de onrust onder het volk weg te nemen zei hij dat het volk zich zijn revolutie niet moet laten afnemen.

Eerder op de avond eiste Morsi dat het leger een ultimatum aan zijn adres intrekt. Het leger heeft gedreigd Morsi aan de kant te schuiven. Het gaf de regering 48 uur "om aan de wensen van het volk tegemoet te komen". Dat ultimatum loopt komende middag om 17.00 uur af.

Leger

In een reactie op de toespraak van de president en zijn eis om het ultimatum in te trekken, zegt het Egyptische oppercommando dat het leger bereid is te sterven bij het verdedigen van de bevolking tegen terroristen, radicalen en gekken. De reactie staat op de facebookpagina van de legertop, die onder leiding staat van generaal Abdel Fattah al-Sisi.

Op het Tahrirplein in Caïro en in andere steden in het land wordt al dagenlang gedemonstreerd tegen het bewind van Morsi. Zijn tegenstanders willen dat hij opstapt, onder meer vanwege zijn aanpak van de economische problemen. Ook vinden ze dat hij te veel het standpunt van de Moslimbroederschap uitdraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl