De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam maakt zich zorgen over het toenemende geweld in het criminele circuit. Er zijn de afgelopen tijd in de hoofdstad verschillende liquidaties geweest waarbij het slachtoffer van Marokkaanse afkomst is.

In veel gevallen lijkt het geweld verband te houden met drugshandel. Eind vorig jaar werd in de Staatsliedenbuurt een auto midden op straat doorzeefd met kogels. Twee mannen van Marokkaanse afkomst kwamen daarbij om het leven. Daarna volgden een aantal liquidaties. Aanleiding voor die schietpartij zou een ruzie zijn om 200 kilo cocaïne.

Bijeenkomst

Morgenavond komen enkele Marokkaanse organisaties in Amsterdam bijeen om over het probleem te praten. De initiatiefnemers willen aandacht vragen voor het probleem dat "verregaande gevolgen heeft voor de toekomst van onze kinderen".

Mounhaim woont in Amsterdam-West en is net geslaagd voor de middelbare school. Hij noemt de incidenten triest. Zijn vrienden en hij zeggen ook dat het in veel gevallen om drugshandel gaat. "Als je er vanaf jonge leeftijd aan begint, dan word je slachtoffer. Als je je bezighoudt met andere dingen zoals school, dan gebeuren dat soort dingen niet."

Geweld steeds normaler

Jongerenwerker en initiatiefnemer Ibrahim Wijbenga ziet dat het geweld invloed heeft op de families van de slachtoffers, de wijk en de gemeenschap. Volgens de jeugdwerker is het geweld onder Marokkaanse jongeren steeds normaler geworden en worden daarbij steeds vaker vuurwapens gebruikt.

Wijbenga zegt dat het probleem zich niet alleen beperkt tot Amsterdam. "Veel van de doden in 2013 komen uit de Randstad en voornamelijk Amsterdam. Maar ook in steden als Eindhoven, Utrecht en Den Bosch zijn er wel conflicten die helaas met de dood worden beslecht."

STER reclame